punto cabrio club

Kan ik doorrijden bij een brandend olielampje?

Geplaatst op

Als het olielampje van je Toyota begint te branden of knipperen tijdens een autorit, moet je de auto zo snel mogelijk langs de kant van de weg zetten. Er is namelijk een probleem met het oliepeil of de oliedruk. Om erachter te komen of het oliepeil nog goed is, wacht je 5 tot 10 minuten, zodat de motor voldoende is afgekoeld om het oliepeil te checken.

De oorzaak van een olielampje dat brand

De oorzaak van een brandend olielampje in je Toyota heeft vaak te maken het een te lage oliedruk. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Een versleten oliepomp
  • Een verstopte oliepompzeef
  • Defecte onderdelen in de oliepomp
  • Een niet werkende oliedruksensor

Onjuiste oliepeil

Het controleren van het oliepeil is eenvoudig: haal de peilstok uit de motor, maak deze schoon met een doekje en steek de stok rustig in de motor. Haal deze er vervolgens weer uit. Elke peilstok heeft een minimale en maximale peil. Indien er genoeg olie aanwezig is, hoef je geen olie toe te voegen. Waarschijnlijk is er dan wat anders aan de hand.

Onjuiste oliedruk

Het komt soms voor dat het olielampje van je Toyota brandt doordat er problemen zijn met de oliedruk. Om deze te meten, moet je de oliedruksensor van het motorblok te verwijderen en de oliedrukmeter daar aansluiten. Meet vervolgens de oliedruk en vergelijk deze met de door de fabrikant opgegeven waarde. Komen deze overeen? Dan is de oliedruk niet de oorzaak van het brandend lampje.

Loszittend contact

Het gebeurt soms dat het olielampje gaat branden of knipperen doordat het contact niet goed aangesloten zit. Je garage kan dit controleren.

Verstopt oliefilter

Elke verbrandingsmotor gebruikt een oliefilter. Dit filter zorgt ervoor dat er geen vervuilde olie in de motor komt. Het filter moet tijdig worden vervangen, omdat de motor anders vervuild kan raken en/of te warm wordt. Het filter wordt meestal vervangen tijdens een grote onderhoudsbeurt. Is het al een tijd geleden dat je Toyota voor een grote onderhoudsbeurt is geweest? Neem dan contact op met je lokale garage.

Gerelateerde berichten

Over ons

Fans van de Punto Cabrio komen altijd weer hier uit. Check onze blogs en laaf jezelf aan onze vermakelijke content.

Contactgegevens

Via info @ puntocabrioclub.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden